Εθνικό Πάρκο Κερκίνης

Εθνικό Πάρκο Κερκίνης

Βαρκάδα με παραδοσιακές πλάβες, παρατήρηση πουλιών και παραλίμνια μονοπάτια. Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν παράδεισο επί Γης που δε μένει ποτέ ο ίδιος.

Αναφέρεται ως τεχνητή λίμνη, με έτος κατασκευής το 1932. Παρά ταύτα, ένα μέρος της προϋπήρχε από αρχαιοτήτων χρόνων. Βελανιδιές, καστανιές και πεύκα έκρυβαν τα λιοντάρια, τους ταύρους και τις λεοπαρδάλεις που κατοικούσαν στην περιοχή. Λέγεται μάλιστα πως τα λιοντάρια είχαν επιτεθεί στις καμήλες και τα ζωντανά του περσικού στρατού, όταν ο Ξέρξης πέρασε από τον Στρυμόνα.

Για την επίσκεψή σας δε χρειάζεται να φοβάστε, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν λιοντάρια και αρκούδες. Η Κερκίνη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και εικόνες που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες. Το μέγεθός της εξαρτάται από την ποσότητα νερού που φέρνει ο ποταμός, που ακολουθώντας τον κανείς καταλήγει στην Αμφίπολη. Η ευρύτερη περιοχή περιβάλλεται από το Όρος Μπέλλες, το Όρος Μαυροβούνι, το Όρος Κρούσσια και το Όρος Άγκιστρο και αποτελεί το Εθνικό Πάκρο της Κερκίνης, το οποίο φτάνει μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η λίμνη είναι ζωντανή. Η χλωρίδα και η πανίδα τη πεδιάδας ακολουθούν τις εποχές και μας υπενθυμίζουν πως η φύση είναι το μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου. Από την Κερκίνη περνά μια από τις αρχαιότερες μεταναστευτικές οδούς των πουλιών.

Οι έμπειροι παρατηρητές πουλιών και οι φωτογράφοι γνωρίζουν καλά πως στην Κερκίνη αναπαράγεται ο μεγαλύτερος αριθμός κορμοράνων και χουλιαρομύτων στην Ελλάδα και δύο είδη γλαρονιών. Αποτελεί το σημαντικότερο Ευρωπαϊκό θέρετρο διαχείμασης των Αργυροπελεκάνων, και των λαγκόνων που είναι είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Ανάμεσα στα 300 είδη πτηνών υπάρχουν διάφορα είδη ερωδιών, καθώς και ροζ φλαμίνκγος που μαγεύουν τους επισκέπτες.

Η λίμνη μεταβάλλεται συνέχεια. Αλλάζει. Όχι μόνο σε ότι αφορά τη στάθμη του νερού. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί νέα είδη πτηνών, όπως η νανοχήνα, ο κυνηγογέρακας, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, το φοινικόπτερο και άλλα πολλά που καταφθάνουν στο Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης για να βρουν καταφύγιο.

Πέρα από τα πτηνά, στην λίμνη συναντώνται και πολλά είδη θηλαστικών. Θα είναι τυχερός όποιος συναντήσει τη βίδρα, ένα από τα σπανιότερα υδρόβια θηλαστικά της περιοχής. Αγριόγατες, κουνάβια, η νυφίτσα είναι μερικά από τα ζωντανά της περιοχής. Με μια βόλτα το σούρουπο ή το βράδυ θα έχετε ευχάριστες συναντήσεις με αλεπούδες που κινούνται σε όλη την περιοχή. Οι λύκοι μπορεί να περνούν το μεγαλύτερο διάστημα του έτους στα βουνά, ορισμένες εποχές όμως κατεβαίνουν στον υγρότοπο.

Η Κερκίνη αποτελεί το σπίτι της μεγαλύτερης οικογένειας βουβαλιών της Ελλάδας. Τα ζώα αυτά είχαν φτάσει σε πληθυσμό 75,000. Χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια, λόγω της δύναμής τους. Δυστυχώς με την εισαγωγή της τεχνολογίας, αλλά και της ολλανδικής αγελάδας, ο πληθυσμός τους μειώθηκε σε μόλις 600 το 1992. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι νεροβούβαλοι εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα προστασίας της σπάνιας φυλής των αγροτικών ζώων που απειλείται με εξαφάνιση. Από εκείνη την Σήμερα συναντά κανείς 2,000 νεροβούβαλους να περιπλανιώνται στην περιοχή, με σκοπό να απολαύσουν τη γαλήνη της Κερκίνης.

Η Κερκίνη αποτελεί παράδεισο επί γης. Aν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Κερκίνη, θα βρείτε αναρίθμητες δραστηριότητες, όπως παρατήρηση πουλιών, φωτογράφιση, βαρκάδα, τοξοβολία και ιππασία. Μη διστάσετε να βιώσετε τις νέες εμπειρίες στη φύση!